Tervetuloa Parantola Manaan!

Mana ja me

Parantola Mana on sielunpalautukseen eli luonnonpalautukseen erikoistunut hoitola. Maailmankuvamme mukaan ihmisellä on kolme sielua: löyly (ruumissielu), itse (suku- ja yhteisösielu) ja henki (kuolematon sielu). Parantolassa on tarjolla monipuolisia itämerensuomalaiseen noitaperinteeseen (traditional Baltic-Finnic shamanhood) pohjautuvia hoitoja, kehoterapiaa ja traumaterapiaa. Pidämme myös monipuolisesti luonnontaide- ja taideterapiakursseja. Meiltä voit hankkia myös eheyttäviä, maailmankuvaamme ilmentäviä taideteoksia.

Parantolan toiminta-ajatus on luonnontajun (eli sielutietoisuuden) ja luontoyhteyden palauttaminen sekä rakkaudellisen ja vastuullisen kanssaolemisen ja elämisen kunnioittaminen. Olemme yhteisömme palveluksessa. Parantola Mana palvelee Nuuksiossa, n. 40 km Helsingistä ja Lapinkylässä Kirkkonummella. 


Olemme tunteneet toisemme aina. Tässä elämässä aloitimme yhteistyön elokuussa 2018.


Olemme myös Instagrammissa!


HEDDA RETU
parantolamana@gmail.com

Olen Hedda Retu (aik. Heidi Valasti, synt. 1965) Parantola Manan perustaja. Parantolan valmistelut aloitin jo vuonna 2017. Vuodesta 1999 olen toiminut yksityisyrittäjänä; terapeuttina, kouluttajana ja työnohjaajana. Tammikuussa 2019 oli menopaussini. Tämä ja sitä edeltänyt siirtymävaihe on ollut vahva initaatio uuteen arvokkaaseen tasoon viisaana, vanhempana naisena olemisessa ja toimimisessa.

Minua on aina kiinnostanut elämä, kaikkinensa: syntymä, kuolema, ihminen, luonto, energia, seksuaalisuus, keho ja sen viisaus, psyyke ja sen ongelmien miellekkyys, näkymätön, hiljaisuus, pyhyys ja sielu. Onneksi olen saanut tehdä töitä näiden parissa koko aikuiselämäni. Ajan saatossa työskentelyni on monipuolistunut ja viisastunut. Myös nöyryys on lisääntynyt, sillä mitä enemmän tietoisuuteni on laajentunut ja matkani tuonpuoleisessa syventyneet, sitä pienemmäksi koen itseni. Tämä nöyryyden ja pienuuden vapauttava olotila myös rohkaisi minua vähentämään psykoterapeuttina toimimista ja luottamaan enemmän intuitiiviseen tietoon sielunpalauttajan ja parantajan kutsumustyössä. Työskentelen parantolassani myös saattohoitajana, kipuitkijänä ja luonnollisestikin terapeuttina. Teen lisäksi Parantola Manan ruuat intuitiolla sekä maanalaisia juureksia sekä maanpintaista ravintoa käyttäen.

Psykoterapeutti-nimikettä saa käyttää vain, mikäli käyttää virallisesti terveydenhuollon hyväksymiä menetelmiä. Tästä syystä en voi parantolani puitteissa käyttää itsestäni psykoterapeutti-nimeä, koska Parantola Manan useimmat palvelut ovat perinteiseen itämerensuomalaiseen noituuteen (traditional Baltic-Finnic shamanhood) ja esivanhempiemme hyviksi koettuihin kansanperinnehoitoihin nojautuvia.
Nykyään onneksi luonnon terapeuttiset vaikutukset ihmisen toimintakykyyn ovat todennettu ja tunnustettu, joten osa palveluista tapahtuu toimintaterapiana (alv 0%) .

Päiväpuolen CV:
Valmistuin toimintaterapeutiksi 1995 (Valviran laillistama). Tämän jälkeen opiskelin seksuaaliterapeutiksi 1996-1997 jatkaen seksologin koulutuksella 1998-2001. Vuonna 2003 aloitin nelivuotiset hahmoterapeutti-opinnot ja 2007 sain Valviralta oikeuden käyttää psykoterapeutti-nimikettä, vaativalla erityistasolla. Lähdin 2010 täydentämään psykoterapiaa traumaterapeuttikoulutuksilla, joita kävin yhden vuoden lisäksi vielä kaksi kahden vuoden pituista koulutusta, saaden vuonna 2015 KELA:lta traumaterapeutin oikeudet.

Yöpuolen CV:
Vuosien saatossa olen vieraillut tutustumassa seremonioihin ja hoitoihin ympäri maailmaa. Käänteentekevä matkani oli Islantiin v. 1998, jolloin kiersin koko saaren ja syvennyin islantilaiseen mytologiaan ja sain kohdata luonnollista ja arkista paikallisten ihmisten, henkien ja haltioiden yhteistä rinnakkaiseloa. Eurooppalaisten kohteiden lisäksi tutustuin seuraavien maiden ja moninaisten kulttuurien perinteisiin hoitomuotoihin: Intia, Thaimaa, Singapore, Senegal, Gambia, Kuuba, Argentiina, Israel ja Brasilia. Kahden vuoden ajan olin chileläisen psykiatrin ja shamaanin Claudio Naranjon jalanjäljillä opissa Saksassa ja Ranskassa. Kehoterapeuttina käytän bioenergeettisiä (Wilhelm Reich ja Alexander Lowen), tantrisia ja muita itämaisia menetelmiä. Kivien, värien ja eteeristen öljyjen terapeuttinen käyttö on ollut merkittävää sekä vastaanotollani että henkilökohtaisessa elämässä jo vuodesta 1996. Johannes Setälä-keskuksen kouluttamien Ikiaika- opettajien (itämerensuomalaisen perinnetiedon opettajien) koulutuksissa olen käynyt vuodesta 2018, jolloin vähensin radikaalisti ilmastokriisin takia matkustamista ulkomaille. Vuonna 2020 valmistuin Luonnontaju-koulutuksesta, jossa kouluttajana ovat pohjoisen shamaanitulen vartija Johannes Setälä, Johanneksen työn jatkaja Susanna Aarnio (nyk. Lendiera), ja perinteenkantaja Kaarne Karjalainen. Susanna otti minut vuonna 2018 intensiiviseen kisällioppiin, joka jatkuu edelleen. Parantolassa teemme joitakin hoitoja ja rituaaleja myös yhdessä.

 


SUSANNA LENDIERA
luonnontaju@gmail.com

Olen Susanna Lendiera (aik. Aarnio), neljän lapsen äiti ja viralliselta koulutukseltani FM (uskontotiede, ekologia ja evoluutiobiologia). Ammatiltani olen vienankarjalaisen perinteen kantaja, luonnonpalauttaja ja -nostattaja, perinnelaulaja, itkijä, muinaisten soittimien -kuten kontakkojen eli rumpujen- rakentaja, kuvataiteilija ja ammattiluontokuvaaja. Pohjoisen shamaanitulen vartija Johannes Setälä on vihkinyt minut oman työnsä jatkajaksi.